Öz
Okul hemşireleri, öğrencilerin ve çalışanların sağlığına ve eğitim kalitesine etkilerinden dolayı gürültü koruma programlarından sorumludur. Tanımlayıcı bir alan çalışması olarak tasarlanan araştırmanın amacı, İzmir İli’ndeki bir ilkokulda koridorlar ve dersliklerde gürültü düzeyini tanılamak ve gerekli duyarlılığı kazandırmaktır. Ölçüm sonrası elde edilen sonuçlar değerlendirilerek on şubede (n: 250) öğrencilere gürültü kaynakları ve azaltılmasına yönelik eğitim verilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrası ölçümler ders ve teneffüs zamanlarında sonometre ile yapılmıştır. Eğitimler öncesinde koridorlarda en düşük 80.75 dB, en yüksek 87.25 dB gürültü düzeyi saptanmıştır. Eğitimler sonrasında bu değerler sırasıyla 80.25 dB, 84.50 dB’ dir. Ses düzeyi normal sınırların üzerindedir. Yapılan eğitimlere ek olarak, öğrenci ve okul idaresinin birlikte katılımının duyarlılık sağlamada etkili olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Okul sağlığı, okul hemşireliği, gürültüden korunma, sağlık eğitimi.
Telif hakkı ve lisans
Telif Hakkı © 2012 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY) altında dağıtılmıştır.
Nasıl atıf yapılır
Özbıçakçı, F., Çapık, C., Gördes, N., Ersin, F., & Kıssal, A. (2012). Bir Okul Toplumunda Gürültü Düzeyi Tanılaması ve Duyarlılık Eğitimi. Eğitim Ve Bilim, 37(165). https://educationandscience.ted.org.tr/article/view/1064