Öz
Batılı ülkeler küreselleşmenin olumsuz etkileriyle mücadele ederken, Türkiye gibi batılılaşma yolunda olan, ancak batılı ülkeler tarafından Müslüman bir Asya-Avrupa ülkesi olarak kabul edilen bir ülkede küreselleşmenin batılı ülkelerdekine benzer etkiler doğurup doğurmadığı, son yıllarda akademisyenlerin ve araştırmacıların merak konusu olmuştur. Bu nedenle çalışmada, akademisyenlerin küreselleşme sürecinin yükseköğretim kurumları üzerindeki etkilerini nasıl algıladıklarını incelemek amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Analizler, Türkiye’deki iki vakıf üniversitesinde görev yapmakta olan 19 akademisyenle yapılan görüşmelere dayanmaktadır. Araştırma sonuçları, küreselleşme sürecinin üniversiteleri hedefler, pazarlama politikaları ve akademisyenlere sağlanan profesyonel gelişim imkânları alanlarında etkilediğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, akademisyenler, üniversite politikaları
Telif hakkı ve lisans
Telif Hakkı © 2012 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY) altında dağıtılmıştır.
Nasıl atıf yapılır
Bakioğlu, A., & Dalgıç, G. (2012). Akademisyenlerin Algılamalarına Göre Küreselleşmenin Türk Vakıf Üniversite Politikaları Üzerine Etkileri. Eğitim Ve Bilim, 37(165). https://educationandscience.ted.org.tr/article/view/1050