Öz
Yapılan araştırmalar, sesbilgisel farkındalık becerisi öğretiminin okumaya hazırlık ve okuma becerilerinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, okul öncesi dönemde verilen sesbilgisel farkındalık eğitiminin çocukların sesbilgisel farkındalık becerilerinin gelişimine olan etkisi ile, bu eğitimin artikülasyon ve işitsel ayırt etme becerilerine olan katkısının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunda okul öncesi eğitim alan ve normal gelişim gösteren 5-6 yaş arasında toplam yirmi dokuz çocuk yer almıştır. Araştırmanın öntest ve sontest aşamalarında Ankara Artikülasyon Testi, İşitsel Ayırt Etme Testi ve “Sesbilgisel Farkındalık Becerisi Kontrol Listesi” (SFKL) kullanılmış ve “Sesbilgisel Farkındalık Becerisi Öğretim Oturumları” oluşturulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol grubu arasındaki fark önemli bulunmuş, sonuçlar alanyazın çalışmaları ışığında tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Sesbilgisel farkındalık, okul öncesi dönem, artikülasyon, işitsel ayırt etme
Telif hakkı ve lisans
Telif Hakkı © 2011 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY) altında dağıtılmıştır.
Nasıl atıf yapılır
Turan, F., & Akoğlu, G. (2011). Okul Öncesi Dönemde Sesbilgisel Farkındalık Eğitimi. Eğitim Ve Bilim, 36(161). https://educationandscience.ted.org.tr/article/view/953