Öz
Bu makalede problemlerini çözme ve davranışları için sorumluluk almada öğrencilere yardım etmeyi amaçlayan Glasser’in Problem Çözme yaklaşımının disiplin problemlerini çözmek üzere nasıl kullanılabileceği üzerinde durulmuştur. Öğrencilerin ait olma, güç, eğlence ve özgürlük gibi ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların karşılanmasında öğretmenin yardımcı olması Glasser’in yaklaşımında çok önem verilen bir durumdur. Glasser (1969, 1986, 1992) ilk ve orta öğretimde karşılaşılan istenmeyen davranışlarla baş etmede kullanılabilecek aşama aşama bir problem çözme yaklaşımı önermiştir. Bu aşamalar sırasıyla iletişim, problem davranışı belirleme, bu davranışın öğrencinin hangi ihtiyaçlarını karşıladığını saptama, plan yapma, planı uygulama ve plan işe yaramadığında alternatifleri gözden geçirmedir. Bu yaklaşımın etkili bir şekilde kullanılabilmesi için öğretmenlerin belirtilen basamakları izlemeleri ve bunu nasıl kullanacaklarını öğrencilere öğretmeleri önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Gerçeklik terapisi, istenmeyen davranış, problem çözme yaklaşımı
Telif hakkı ve lisans
Telif Hakkı © 2003 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY) altında dağıtılmıştır.
Nasıl atıf yapılır
Atıcı, M. (2003). İstenmeyen Davranışlarla Başa Çıkmada Glasser’in Problem Çözme Yaklaşımının Uygulanması. Eğitim Ve Bilim, 28(128). https://doi.org/10.15390/ES.2003.541