Öz
Atatürk, Ulusal Kurtuluş Savaşı zaferinin ülkeyi bağımsız ve güçlü kılmaya yetmeyeceğini bildiği için eğitim ordusuna yani öğretmenlere, gerçek mücadelenin hedefini çağdaş uygarlık düzeyini yakalamak olarak gösteriyordu. Bu da ancak bilim yoluyla ve eğitilmiş insan gücü ile gerçekleştirilebilirdi. Eldeki yazı, eğitim düzenimizin bugünkü durumunu dünya ile rekabet, çağdaşlık, bilimin yeri ve kitleye ulaşma boyutlarında incelemektedir. Eğitimimizin sorunları, kaynak sıkıntısı, MEB'in politikalarüstü yönetime kavuşamaması, yaygın eğitimin yaygınlaştırılamaması, iş dünyası ve eğitimin bütünleşememesi, MEB'in merkeziyetçi ve tepeden inmeci yapısı, eğitimde fırsat eşitliği tanımı, öğretmen yetiştirmede tutarsızlık, eğitim kalitesinin düşüklüğü ve bilimselliğe ulaşamama alt başlıklarında tartışılmakta, geleceğe yönelik iyileşme önerileri sunulmaktadır.
Telif hakkı ve lisans
Telif Hakkı © 2000 Yazar(lar). Açık erişimli bu makale, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, herhangi bir ortamda veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY) altında dağıtılmıştır.
Nasıl atıf yapılır
Akarsu, F. (2000). Cumhuriyet Dönemi Eğitim Uygulamaları: Bir Özet Değerlendirme. Eğitim Ve Bilim, 25(116). https://doi.org/10.15390/ES.2000.412